Що ви знаєте про рибальство? Про це та інше вам розповість наш герой Олександр Торопов - рибалка зі стажем, який був у багатьох ситуаціях та бачив життя. Людина, яка не тільки піклується про себе, але й думає про інших.
-Як давно ви займаєтесь риболовством?
-Чесно кажучи, не пам’ятаю. Давно. Мабуть ще зі школи, з класу першого, коли хлопчаком був упіймав два бички. Пам’ятаю свою першу риболовлю, ніби це було вчора.
- Особисто для вас рибальство - це професія чи хобі?
-Це - непоганий заробіток для професіоналів, але для мене це хобі. Якщо я б займався таким ділом, то працював би на кораблі. Рибальство- це стан душі (сміється).
- А які переваги та недоліки Вашого захоплення?
- Перш за все рибальство - це дороге задоволення. Багато грошей йде на снасті. А із плюсів- це риба, відпочинок на свіжому повітрі, море та зміцнення свого здоров’я.
- Чи є у рибалок якісь прикмети? Що саме Вам відомо?
- Прикмети є у всіх. Знаю те, що не можна брати із собою рибу. Постає питання: нащо ти зібрався на риболовлю, якщо в тебе вже є те, за чим прийшов?
- Ви чули про так зване «гоління перед водним полюванням»?
- Чесно кажучи, я не думаю, що це якийсь забобон. Адже, коли ти прокидаєшся о 4 годині ранку, тобі в будь-якому випадку буде не до цього. Думки зайняті тільки тим, щоб піднятися, швиденько зібратися та поїхати.
- Взагалі, я рибу не зважую, хоча цього року впіймав коропа на 4 кг і щуку вагою в 2,300 кг. Можливо, були й більші, але я не пам’ятаю.
- А якщо б Ви спіймали риби більше, ніж дозволено законом, щоб зробили в цій ситуації?
- Все залежить від розміру. Якщо риба маленька, то навіщо її залишати?! Велику рибу звичайно беру з собою, а от меншу доводиться відпускати назад в море.
- Як Ви знаєте, у нас з’явилась водна поліція. Яке ваше відношення до неї?
- Все залежить від того, як полісмени будуть себе поводити. Особисто я поки не зустрічався з ними, але згоден із тим, що повинен існувати якийсь «рибконтроль», бо все таки, незаконний вилов риби буде завжди.
- Ви, як завзятий рибалка, маєте свій особистий фірмовий рецепт рибної страви?
- Фірмовими стравами я ніколи не займався, а уху готував завжди. Після гарного улову, разом з друзями, розпалювали багаття, ставили казан та варили смачний бульйон. Пам’ятаю, як цього літа запрошували голову комітету мікрорайону «Колонія-Макорти» Світлану Калініченко на частування нашої страви.
- Щорічно у нашому місті проходить традиційний фестиваль з рибацької ухи. Чи хотіли би Ви презентувати свій варіант приготування на цьому заході?
- Так, звичайно чув про такий фестиваль. У нашому мікрорайоні проходять подібні заходи. Щодо моєї страви, то рецепт приготування нехай залишиться поки що в секреті.
- Чи хотіли б Ви, щоб ваші діти перейняли навички такого цікавого хобі, як риболовля?
- Так, можливо. Але синові менш цікаво, ніж мені, більше 15 хвилин не витримує та йде гуляти з товаришем. Сподіваюсь, у майбутньому у нього з’явиться бажання займатися цією справою.
- Чи є у Вас, як у завзятого рибалки, якась цікава історія чи випадок, яким би Ви могли з нами поділитися?
- Був випадок, років 5 назад, коли 2 рази море могло позбавити нас життя. Сталося так, що наш човен був перевантажений речами, а коли піднявся сильний вітер та пішли великі хвилі, судно стало хитати та заливати водою. Не витримавши «витівок природи» ми опинилися у воді. Добре, що був з друзями, разом змогли вибратися на берег.
- Що побажаєте рибакам-початківцям?
-Ходіть, рибальте. Не засмучуйтесь, якщо улов був невдалий. Починати завжди важко, але ви не опускайте рук та впевнено йдіть до своєї мети. Займатися тим, до чого лежить ваша душа.
О.Торопов разом з кореспондентами ЗОШ№20
Інтерв'ю підготували:
О.Костенко, Д.Полубок,
Є.Трифонова
О.Костенко, Д.Полубок,
Є.Трифонова
Світлини - О.Клєвцова
Немає коментарів:
Дописати коментар