1 2 3 4 5

2.3.20

Права жінок у соціумі або гендерна рівність

Уявлення про роль жінки у суспільстві досі викликають протиріччя. Напередодні Міжнародного жіночого дня, 8 березня, важливо не лише згадувати про привітання, а ще й говорити про дискримінацію жінок. Адже проблеми нерівності залишаються невирішеними й у наш час. 

За результатами дослідження гендерних стереотипів, проведених міжнародною дослідницькою компанією Ipsos наприкінці 2019 року з'ясувалося, що значна частина опитаних вважає за норму відмовити жінці у праві бути успішною в кар’єрі, а також бути активною та незалежною в особистих стосунках. 
Так, більшість респондентів впевненні, що жінку визначає зовнішній вигляд, що це слабка стать, якій чоловік може дозволити або заборонити якось вчиняти; що саме жінка має йти на компроміси. Звичайно, такі уявлення «якою має бути жінка» – абстрактні, але вони можуть проявлятися в повсякденних діях кожного і кожної, хто їх транслює. Так які ж права має жінка?
Згідно загальної декларації прав людини та Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» відсутні обмеження чи привілеї за ознакою статі; рівні умови для реалізації рівних прав жінок і чоловіків. 
Наша країна вже прийняла низку заходів, які врівноважать права обох статей. Наприклад, Кабінет міністрів, 22 травня 2019 року, ухвалив нову редакцію Українського правопису, яка замінить версію 1992-ого року. Одним із пунків цього документу було введення фемінітивів. Сьогодні жінки можуть працювати там, де себе бачать, де у них є можливості. Вони стали обіймати керівні посади, прийшли в політику, тому й виникла потреба утворювати назви жіночих професій.
Отже, тепер не лікар, а лікарка, не директор, а директорка - такі зміни «підіймають» роль жінки до рівня чоловіка, демонструючи, що вона є рівноправною особистістю, спроможною впоратися з, ніби-то, важкою чоловічою професією. Це демонструє взаємозв'язок позитивних змін, але процес позбавлення суспільсва стереотипного мислення тільки набирає обертів. А перед сучасною українською жінкою, хоч і не часто, але постають нові виклики боротьби за свої права. 
Разом з тим ми спостерігаємо переосмислення ролі жінок у світі. Адже гендерна рівність – це потужний ресурс для розвитку соціуму, який має важливе значення.
Маргарита КОЧЕТКОВА,
Мілєна МАТУСЕВИЧ
Світлини - Леонід МАРКОВ
На фото -випускниця ЗЗСО №20 - Юлія РОЗУМАН

Немає коментарів:

Дописати коментар